woensdag 11 februari 2015

Voorrondes MEP


Als je politiek geïnteresseerd bent, kun je van alles doen. Op internet is allerlei informatie te vinden en je kunt zelfs een bezoekje brengen aan de Tweede Kamer. Maar wat is er nu leuker dan zelf de politicus te zijn.

Model European Parliament is een jaarlijks evenement. Per school mogen zeven leerlingen meedoen. Er waren dit jaar echter tien enthousiastelingen, wat betekende dat er een voorronde op school plaats moest vinden. Na het vergelijken van de speeches, vergadertechnieken en debatskills van alle kandidaten heeft de jury na veel wikken en wegen een keuze weten te maken.

Wat gaan deze zeven leerlingen nu doen? Allereerst is er de provinciale ronde. Drie dagen lang (11, 12 en 13 maart) ben je, onder schooltijd, in de abdij aan het vergaderen en debatteren over allerlei onderwerpen van Europees niveau. Dit is niet alleen hartstikke interessant, maar je leert ook veel nieuwe mensen kennen en het staat goed op je cv ;) . Een oud-deelnemer omschreef MEP als volgt: "een erkenning van talent na lange tijd en een deur naar een nieuw leven". Als dat niet goed klinkt, weet ik het ook niet meer!

En na deze dagen ben je misschien nog niet eens klaar. De besten van Zeeland gaan een hele week naar Den Haag om ook daar weer hard te werken aan resoluties en om  jezelf te laten horen aan de enige echte interruptiemicrofoons van de Tweede Kamer. En als aan het einde van die week blijkt dat je echte de allerbeste aanstormende politicus van je provincie bent, kun je ook nog naar Europese bijeenkomsten van MEP. Dan kunnen jongeren uit heel Europa horen wat jouw ideeën zijn over de toekomst van Europa.

Maar zover zijn de deelnemers van dit jaar nog lang niet. Eerst maar eens een pak of een nette jurk kopen.   
Sem Laport

Geen opmerkingen:

Een reactie posten