donderdag 4 juni 2015

Het Zeeuws Debattoernooi

Vandaag was het zover: zes scholen streden in het provinciehuis in Middelburg om het Zeeuwse goud. Het was namelijk weer tijd voor het tweede Zeeuws Debattoernooi, georganiseerd door twee leerlingen van het Calvijn College.
De dag begon met een kleine inleiding door de organisatoren en een speech van de commissaris van de koning, Han Polman. Daarna kon het debatteren beginnen! De zes scholen die meededen debatteerde ieder drie rondes. Elke ronde bestond uit twee stelling. Over de eerste stelling werd gedebatteerd in het zogenaamde lagerhuis debat, dit is de traditionele debatvorm. Aan het debat over de tweede stelling werd echter een andere draai gegeven: je wisselde namelijk op twee willekeurige momenten in het debat van kant. Dat houdt in dat je het ene moment tegen bent en zodra de zoemer klinkt ben je opeens voor de stelling. Dit kan zorgen voor verrassende uitkomsten! 
Daarnaast was er nog een onderdeel waarin één deelnemer van elk team aan mee kon doen, het ballondebat. Bij dit debat moet je het publiek ervan overtuigen dat jij in de snel dalende ballon moet blijven zitten en je tegenstanders niet. Dit doe je terwijl je een bepaald personage bent, in dit geval een bekende Zeeuw. De winnaar van het ballondebat was Bart van der Weide, de zanger van Racoon. Op een originele, muzikale manier haalde hij iedereen over om hem niet in de oceaan te dumpen. Onze Michiel de Ruyter werd tweede.
Ook dit jaar deed onze debatclub Polyhymnia mee met een team, om hun titel als Zeeuws kampioen debatteren te verdedigen. De eerste twee rondes hebben we gewonnen, maar helaas was het Goese Lyceum in de derde ronde sterker. We zijn uiteindelijk derde geworden, we hadden twee punten te weinig om in de finale te komen. 
De finale was tussen het Goese Lyceum en het Calvijn college. Zoals de jury beaamde was het een gewaagd debat, maar uiteindelijk heeft het Goese Lyceum de prijs voor Zeeuws kampioen debatteren 2015 gewonnen. Net als bij onderweg naar het Lagerhuis hebben we dus de titel aan de eerlijke winnaar het Goese Lyceum moeten geven.

Merel Groot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten