vrijdag 20 maart 2015

MEP: de provinciale ronde

Vergaderen, het klinkt zo langdradig en saai. Uren discussiëren, informeren en plannen maken, met als resultaat niet meer dan een paar blaadjes vol over allerlei ingewikkelde politieke onderwerpen.
En toch vinden elk jaar weer vele scholieren het zo ontzettend leuk dat voor hen een hele competitie georganiseerd wordt waarop alleen maar vergaderd en gedebatteerd wordt. Ook van CSW Van de Perre streden zeven enthousiastelingen om een plekje in de Tweede Kamer.

Op deze driedaagse spannende voorronde van het Model European Parliament was een totaal van zo'n veertig leerlingen verdeeld over vijf commissies, elk met een eigen onderwerp. Twee dagen lang vergader je met deze commissie, bestaande uit allemaal nog onbekende maar natuurlijk erg gezellige mensen, over hoe het Europees beleid op het gebied van jullie onderwerp, bijvoorbeeld economie, verbeterd kan worden. Na twee dagen lang ploeteren, zwoegen en stemmen winnen in een Grieks restaurant, breekt de derde dag aan. Dit is de dag waarop elke commissie met speeches en in het open debat mag laten zien waarom hun plan zo fantastisch is. Helaas is slechts één commissie erin geslaagd om hun plan door te voeren. Maar ja, als je een plan hebt dat ervoor zorgt dat jongeren dolgraag op een boerderij in een kraakpand willen werken, heb je het ook wel meer verdiend dan een commissie die stelt dat je best op je vijfenzestigste nog in de Albert Heijn kunt gaan werken.

Tot ieders spijt mogen per school slechts twee leerlingen een hele week naar provinciehuizen door het hele land en debatteren in de Tweede Kamer. Maar ook alle leerlingen die dit niet mee zullen maken, zijn er in deze drie dagen wel van overtuigd geraakt dat een vergadering je ook op het puntje van je stoel kan krijgen. En of dit nu komt van de spanning, of omdat je na twee dagen zitten toch wel last krijgt van je achterwerk, mogen jullie hopelijk ooit zelf nog ervaren op het fantastische MEP.

Sem Laport

Geen opmerkingen:

Een reactie posten